CIJO

Zorgen om mogelijke Israëlboycot op Tilburg University

zoom
Foto: Ron Maijen
Reacties uitgeschakeld voor Zorgen om mogelijke Israëlboycot op Tilburg University

Zorgen om mogelijke Israëlboycot op Tilburg University

Op woensdagavond 22 mei zal op Tilburg University een eenzijdige discussie plaatsvinden over de vraag of de universiteit de anti-Israëlische BDS-beweging moet steunen, een beweging die vrijdag nog door het Duitse parlement als antisemitisch is aangemerkt omdat de “de argumenten en methodes doen denken aan Duitslands nazi-verleden.”

In de VS werden in 2017 89% (!) meer antisemitische incidenten gemeld op universiteitscampussen, de arena waar BDS het meest actief is. Tevens schaadt een kennisboycot de academische vrijheid, het onderwijs en de ontwikkeling van (Tilburgse én Israëlische) studenten.

CIJO heeft Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, een brief gestuurd waarin we onze zorgen uiten over het radicale panel, de academische vrijheid en de gevolgen voor Joodse studenten in Tilburg. We zullen ook aanwezig zijn bij de discussie.

Geacht College van Bestuur,

CIDI jongerenorganisatie CIJO heeft met grote zorg kennisgenomen van het evenement ‘Collaborating with Israeli Universities? A Roundtable’, dat op 22 mei a.s. zal plaatsvinden in het Tias Building van Tilburg University. Dit evenement wordt georganiseerd door de heer Michiel Bot en Marloes van Noorloos, beide docenten aan de Tilburg Law School. Zowel Bot als Van Noorloos hebben zich in het verleden uitgesproken voor de boycotbeweging BDS.

Op 22 mei zal op Tilburg University gesproken worden over de mogelijkheid om een kennisboycot in te stellen tegen Israëlische universiteiten, zoals gepropageerd door BDS. BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) is een wereldwijde anti-Israël campagne die bedoeld is om bedrijven, organisaties, overheden en bekende personen die op enigerlei wijze met Israël samenwerken, zodanig onder druk te zetten dat zij die samenwerking beëindigen. BDS zegt hiermee een einde te willen maken aan de vermeende onderdrukking van de Palestijnen en de bezetting van de Palestijnse gebieden door de staat Israël. De argumenten die daarvoor worden gebruikt zijn echter vaak onvolledig of onjuist en dienen slechts om Israël te demoniseren en niet het beleid, maar het bestaansrecht van de Joodse staat te betwisten.

Het boycotten van Israëlische universiteiten is in strijd met alle academische principes. De vrije en open uitwisseling van kennis is een van de belangrijkste basisprincipes van de wetenschap, en een kennisboycot druist hier regelrecht tegenin. Een academische boycot schaadt de academische vrijheid, het onderwijs en de ontwikkeling van (Tilburgse én Israëlische) studenten.

Acties van de BDS-beweging gaan tevens gepaard met een verontrustende stijging van antisemitisme wereldwijd. Alleen al in de Verenigde Staten werden er in 2017 89 procent meer antisemitische incidenten gemeld op universiteitscampussen, de arena waar BDS het meest actief is. Eerder verboden twee Britse universiteiten al de ‘Israel Apartheid Week’, omdat dit evenement wetten tegen antisemitisme zou breken. Volgens velen is BDS zelfs inherent antisemitisch, omdat de beweging wegkijkt bij mensenrechtenschendingen wereldwijd en alleen de Joodse staat wil straffen. Het hanteren van deze dubbele standaarden, in combinatie met de demonisering en delegitimisatie van Israël, zou BDS antisemitisch maken. Om deze reden heeft een grote meerderheid van het Duitse parlement BDS afgelopen week in een resolutie antisemitisch genoemd, en vergeleken met de methoden uit het nazitijdperk.

Dat een dergelijke radicale beweging actief is op Tilburg University baart ons grote zorgen. Van een ‘open debat’ is bovendien geen sprake. De externe sprekers die Bot en Van Noorloos uitnodigen, zijn zeer eenzijdig. Het gaat om BDS-activisten Samer Abdelnour, Adri Nieuwhof en Jeff Handmaker. Zij zullen zich allen uitspreken voor een boycot.

Samer Abdelnour heeft zich diverse malen uitgesproken voor de BDS-beweging, en noemt de radicale doelen van BDS “belangrijk en legitiem voor Palestijnen”. Ook praat Abdelnour Palestijnse raketaanvallen op Israëlische burgers – een oorlogsmisdaad – goed. Nog zorgwekkender zijn echter zijn antisemitische uitlatingen. Zo heeft hij het op Twitter over de sterke invloed van de “oude rijke zionistische club” , een uitlating die volgens de internationaal erkende antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) als antisemitisch kan worden aangemerkt.

Ook Adri Nieuwhof is een zeer radicale anti-Israël activist, en trekt de kar binnen de Nederlandse tak van de internationale BDS-beweging. Op Twitter vergelijkt Nieuwhof de Joodse staat regelmatig met nazi-Duitsland, door bijvoorbeeld te spreken over “Israeli Nazis”. Deze vergelijking is niet alleen zeer kwetsend en onjuist, maar tevens antisemitisch volgens de IHRA-definitie.

Jeff Handmaker promoot vanuit Rotterdam een boycot en demoniseert via sociale media dagelijks Israël. Zo vergelijkt hij Israël onterecht met Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid, bijvoorbeeld op een evenement met de veroordeelde terrorist Shawan Jabarin. Handmaker liep zelfs een hardloopwedstrijd om DCIP te steunen. Deze zeer omstreden Palestijnse organisatie kwam recent opnieuw in opspraak, omdat uit onderzoek bleek dat vijf medewerkers van DCIP tevens actief bleken te zijn voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een groep die door de Europese Unie als terreurorganisatie is aangemerkt. De PFLP is verantwoordelijk voor tientallen aanslagen, met vele burgerdoden tot gevolg.

CIJO juicht debat over het Arabisch-Israëlisch conflict van harte toe. Steun aan de extremistische BDS-beweging door middel van een kennisboycot is echter een verkeerde stap. We moeten bovendien waakzaam blijven dat kritiek op de staat Israël niet uitmondt in haat en antisemitisme. Het eenzijdig oproepen tot een boycot van de enige Joodse staat draagt bij aan het klimaat waarin Joodse studenten zich steeds minder veilig voelen op Nederlandse universiteiten. We zagen dit eerder ook al op de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar begin 2018 een Palestijnse terroriste werd uitgenodigd.

Wij verzoeken u daarom pal te staan voor de academische vrijheid en tegen antisemitisme, door stelling te nemen tegen pogingen om Israël te boycotten.