CIJO

Racistisch Israëlisch parlementslid ontvangen in CREA

zoom
Haneen Zoabi
Geen reacties

Racistisch Israëlisch parlementslid ontvangen in CREA

Maandag 9 november gaf Hanin Zoabi een lezing in CREA. Daar sprak ze over ‘racisme’ in Israel en hoe de Israëlische regering dit via verschillende wetten in stand zou houden.

Hanin Zoabi werd in 1969 geboren in Nazareth in Israël, in een invloedrijke islamitische familie. Ze studeerde aan de universiteiten van Haifa en Jeruzalem, en werd in 2009 verkozen in de Knesset, het Israëlische parlement, namens de Arabische Baladpartij.

Zoabi is niet de eerste van haar familie in de Knesset. Seif el-Din el-Zoubi een gedecoreerde soldaat van de Haganah, voorloper van het Israëlische leger, en later burgemeester was eerder lid van de Knesset. Een ander familielid, Abd el-Aziz el-Zoubi, was onderminister van Volksgezondheid.

In tegenstelling tot haar familieleden is Zoabi een fel tegenstander van de Israëlische staat. Ze meent dat de anderhalf miljoen Arabische inwoners van Israel dagelijks het slachtoffer zijn van institutioneel racisme. Daarom spreekt Zoabi haar steun uit voor terroristische aanslagen tegen Israëli’s, zoals het ontvoeren en vermoorden van drie Israëlische studenten vorig jaar. Ook de terreurbeweging Hamas – die in haar handvest oproept tot het vernietigen van Joden kan op Zoabi’s sympathie rekenen. In CREA herhaalde Zoabi haar bewering dat Hamas geen terroristische organisatie is.

Het doel van Zoabi en haar partij is de totale ontmanteling van de Joodse staat Israël. Volgens Zoabi heeft deze staat namelijk geen bestaansrecht. Het is frappant dat Zoabi alleen Joden het recht op een eigen staat wil ontkennen. Bovendien is het opmerkelijk dat ze Israël aan een ongekend hoge maatstaf houdt, terwijl de (terroristische) daden van Hamas door haar worden weggewuifd of zelfs goedgepraat.

Wat Zoabi’s anti-Israëlische activisme nog wranger maakt, is dat ze in de Arabische buurlanden van Israël vrijwel zeker achter de tralies zou verdwijnen voor dergelijke uitspraken tegen de regering.

Is Israël dan racistisch? Net als alle andere landen in de wereld is Israël geen perfect land. Ook komt er – net als in andere landen – discriminatie en racisme voor. Maar lijden Arabieren en moslims in Israël onder institutioneel racisme? Uit de feiten blijkt het tegendeel – Nederland kan nog een hoop leren van Israël wat diversiteit betreft. Israël is een Joodse staat waar rechten van minderheden volledig worden gerespecteerd.

De islamitische Salim Joubran is rechter van het hooggerechtshof. Toen de voormalige Israëlische president Moshe Katzav werd beschuldigd van verkrachting, was het de christelijke Arabisch-Israëlische rechter George Kara die hem tot een celstraf veroordeelde. Rana Raslan was Miss Israël. Majalli Wahabi is directeur van een gerenommeerd Israëlisch ziekenhuis. Lina Makhoul werd vorig jaar door het Israëlische publiek verkozen tot winnaar van The Voice. De aanvoerder van Hapoel Tel Aviv, één van Israëls populairste voetbalteams, is de moslim Walid Badir. Yusef Mishleb is majoor-generaal in het Israëlische leger. 16 Arabische Israëli’s (onder wie Zoabi) zetelen in de Knesset (120 zetels). Een stuk meer dan allochtonen in de Tweede kamer. Minderheden in Israël bekleden belangrijke posities in alle sectoren van de Israëlische samenleving.

Israël is niet racistisch, Zoabi is dat wel.

Geef een reactie