CIJO

Netflix-tip! Israëlische actiethriller nu ook in Nederland te zien

zoom
Geen reacties

Netflix-tip! Israëlische actiethriller nu ook in Nederland te zien

De rauwe televisieserie ‘Fauda‘ belicht de complexe werkelijkheid van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Actie-liefhebbers met interesse in Israël en het Midden-Oosten zullen de nieuwe serie zeker kunnen waarderen. De serie gaat over een groep Shin Bet-agenten die undercover in de A-gebieden van de Westelijke Jordaanoever opereert. Hun missie: de Palestijnse terrorist Abu Ahmad uitschakelen.

Het script voor Fauda (Arabisch voor “chaos”) werd geschreven door Avi Issacharoff, correspondent voor Times of Israel, en Lior Raz, die tevens de hoofdrol speelt. Het eerste seizoen werd in Israël in 2015 uitgezonden, maar in november 2016 kocht Netflix de rechten voor de serie. Sinds 2 december 2016 is Fauda dus met ondertiteling te zien op Netflix.

Zowel Israëlische Shin Bet-agenten als Hamas-terroristen worden in de serie neergezet als gelaagde, complexe karakters. In Israël werd de serie geprezen om zijn rauwe realisme, maar er was ook kritiek: zo vonden critici dat Hamas te positief werd belicht.

De Shin Bet-agenten die de hoofdrol spelen in Fauda, dompelen zich volledig onder in de Palestijnse cultuur. Ze spreken vloeiend Arabisch, kennen de Palestijnse gebruiken en beheersen de islamitische gebeden. Dat biedt niet alleen een fascinerend perspectief op de werkwijze van Israëlische veiligheidsdiensten, maar ook op de verschillen tussen Palestijnen en Israëli’s. Aan de ene kant lijken die verschillen enorm, aan de andere kant kun je je afvragen hoe groot de verschillen daadwerkelijk zijn wanneer de Israëlische agenten met het grootste gemak een Palestijnse identiteit aannemen.

Volgens critici werden Hamas-terroristen te positief belicht in Fauda. Ze worden inderdaad neergezet als complexe figuren met hun eigen gevoelens en beweegredenen. Het is echter de vraag of dat onterecht is – een al te eenzijdige benadering zou afbreuk doen aan het realistische gehalte van de serie.

De gelaagdheid van de karakters in Fauda doet recht aan de complexe werkelijkheid van het Israëlisch-Palestijnse conflict, en laat zien hoe groot de risico’s zijn waar Israël dagelijks mee te maken heeft. Bovendien is het acteerwerk fenomenaal en ligt het tempo van de serie hoog – ook los van de politieke lading is Fauda dus een absolute kijktip.

Geef een reactie