CIJO

Netanyahu onthult bewijzen dat Iran loog over kernwapenprogramma

Geen reacties

Netanyahu onthult bewijzen dat Iran loog over kernwapenprogramma

Critici van de Irandeal kregen gisteravond gelijk: het regime in Teheran ontwikkelde in het geheim kernwapens. Dat blijkt uit informatie die de Israëlische geheime dienst, de Mossad, in een historische operatie uit Iraanse archieven wist te ontvreemden.

Premier Benjamin Netanyahu presenteerde Israëls ontdekkingen maandag op een persconferentie in Tel Aviv. De informatie komt op een cruciaal moment: president Trump moet uiterlijk op 12 mei een besluit nemen over de Amerikaanse deelname aan het akkoord. De Amerikaanse president staat bekend als een tegenstander van de deal.

De Mossad smokkelde circa 55.000 pagina’s aan documenten en 183 cd’s uit een geheime kluis in Teheran naar Israël. Uit de documenten blijkt dat Iran jarenlang de internationale gemeenschap heeft voorgelogen. Er was wel degelijk een kernwapenprogramma, genaamd ‘Project Amad’. Hiermee ontwikkelden de Iraniërs zware kernraketten die Tel Aviv en Moskou kunnen raken.

Bente Becker en Han ten Broeke (VVD) stelden vandaag Kamervragen over de Israëlische onthullingen. “Vraag is nu of aanvullende sancties worden voorbereid en hoe nucleaire deal echt kan werken”, schrijft Becker op Twitter.

De volledige speech van Benjamin Netanyahu is hierboven te bekijken (Engels). Meer over de Israëlische operatie en de internationale reacties is te lezen op de website van CIDI.

Geef een reactie