CIJO

Netanyahu heeft het heet onder de voeten

zoom
Geen reacties

Netanyahu heeft het heet onder de voeten

De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, heeft het heet onder de voeten. De kritiek tegenover hem groeit sterk en waar deze voorheen vooral uit linkse en gematigde hoek kwam, is er nu ook een tegengeluid te horen vanuit de rechtse achterban van de premier.

De kritiek wordt aangewakkerd door een aantal zaken: de moeizame regeringsvorming begin dit jaar, de aanpak van de annexatie, en nu ook de bestrijding van het coronavirus.

Vorige week zaterdag was er een massaal protest in Tel Aviv waar duizenden mensen demonstreerden tegen de premier en zijn beleid. De demonstraties lopen ver uiteen in opmaak van mensen en hun beweegredenen om erbij te zijn. Velen demonstreren tegen de lakse houding van de regering tegenover het coronavirus en vinden dat er sneller had moeten worden ingegrepen.

De grootste groep echter, is fel tegen het compensatiebeleid van de regering. De beloofde steunmaatregelen bleven uit en veel mensen zitten al maanden zonder werk en zonder financiële steun van de overheid.

Zelfs in Jeruzalem gingen veel mensen de straat op om te protesteren tegen de regering van Netanyahu in het grootste protest sinds 2011. Ook op honderden verkeerskruisingen in het land waren protesten tegen de regering. De kreet van de protesterenden is duidelijk: de corruptie van de regering staat in de weg van een goed beleid tegen het virus en van duidelijke steunmaatregelen.

De organisatoren van het kruising-protest zeiden het volgende:

A straight line runs between government corruption and the failure to address the coronavirus crisis. When the prime minister is busy with hiring lawyers, tax breaks for his family and escaping the law, he has no leisure or interest in the citizens of the state. The State of Israel cannot emerge from the crisis it entered into when it is headed by a bad manager who is busy with his criminal affairs.

Netanyahu zit in een benarde situatie, letterlijk en figuurlijk. Terwijl protesterende mensen zijn ambtswoning in Jeruzalem belagen doet hij z’n best om aandacht af te leiden van het coronabeleid door een belofte te doen van geld. Tegenstanders zijn daar echter klaar mee: het virus gaat niet weg door er geld tegenaan te smijten, klinkt de leus.

De andere tactiek om aandacht af te wenden van het coronavirus was de annexatie, maar dat blijkt nu een tegenovergesteld effect te hebben gehad. Vanuit de rechtse aanhang van Netanyahu klinkt het geluid voor een sterkere annexatie, nu de datum van 1 juli vooral een farce bleek. Het vertrouwen in de premier krijgt rake klappen.

Als laatste redmiddel gebruikt Netanyahu nu de “Trump tactiek” om protestanten aan te pakken. Netanyahu noemt de protestanten anarchisten die van de situatie gebruik maken om hun eigen wil door te drukken. Hij probeert net als de Amerikaanse president in te spelen op het sentiment van zijn achterban. De premier probeert een landelijke kloof te creëren tussen de gematigde middenklasse en de linkse inwoner van het land. Hij probeert hiermee een groot deel van zijn kiezers te redden van Benny Gantz, die in de wandelgangen zijn aanhang probeert te vergroten.

Al met al zijn mensen boos, de achterban vindt de annexatie maar een slap verhaal, links Israël ziet een dictator in de premier, en de middenklasse heeft geen brood meer op de plank. Netanyahu noemt de protesterenden anarchistisch, maar die term is misschien toepasselijker voor de reddingsactie van zijn eigen premierschap.

Geef een reactie