CIJO

Jongerenorganisaties roepen Tweede Kamer op: houd Jeruzalem voor iedereen

zoom
Geen reacties

Jongerenorganisaties roepen Tweede Kamer op: houd Jeruzalem voor iedereen

Jongerenorganisaties CIJO, SGPJ, PerspectieF, IJAR en Bne Akiwa roepen de Tweede Kamer woensdag in een open brief (pdf) op om stelling te nemen tegen pogingen om de connectie tussen Jeruzalem en elk van de drie wereldreligies te betwisten.

Vandaag viert men in Israël Yom Yerushalayim, Jeruzalemdag. Exact 50 jaar geleden, tijdens de Zesdaagse Oorlog, werd het Israëlische West-Jeruzalem namelijk aangevallen door Jordanië. Hierop maakte Israël een einde aan de Jordaanse bezetting van Oost-Jeruzalem, waarna geheel Jeruzalem onder Israëlische controle kwam. Sindsdien garandeert Israël de godsdienstvrijheid voor Joden, christenen én moslims in heel Jeruzalem.

Helaas komt die godsdienstvrijheid nu in gevaar: internationale fora zoals UNESCO worden steeds vaker door Arabische staten misbruikt om de Israëlische aanspraak op Jeruzalem te betwisten. Soms gaat dat zelfs zo ver dat de onbreekbare band die het jodendom en christendom met Jeruzalem hebben, wordt ontkend.

Dit is onaanvaardbaar. Jeruzalem is al duizenden jaren heilig voor Joden, christenen én moslims. Niet voor niets bidden miljoenen Joden overal ter wereld dagelijks richting de Tempelberg in Oost- Jeruzalem, dezelfde stad waar volgens het christendom Jezus gekruisigd, begraven en opgestaan is. Wie de suggestie doet dat de stad alleen in de islam heilig is, doet aan geschiedvervalsing.

Nederland heeft zich gelukkig vrijwel altijd tegen dergelijke beweringen uitgesproken en wij hopen dat de nieuwe Tweede Kamer en toekomstige regering dit standpunt niet wijzigen. Alleen zo kan Jeruzalem een stad blijven voor iedereen.

Eind april deed UNESCO’s directeur-generaal Irina Bokova al tevergeefs een oproep om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Geef een reactie