CIJO

Jaarlijkse CIJO Fact Finding Mission groot succes

zoom
Fact Finding Mission 2018-2019
Reacties uitgeschakeld voor Jaarlijkse CIJO Fact Finding Mission groot succes

Jaarlijkse CIJO Fact Finding Mission groot succes

CIJO kijkt terug op een succesvolle Fact Finding Mission. Tussen 28 december en 2 januari heeft een groep van 22 personen deelgenomen aan onze jaarlijkse reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Het doel van deze jaarlijkse studiereis is een goed beeld te geven van Israël, de Westelijke Jordaanoever, de grensconflicten met Gaza en de situatie aan de grens met Syrië en Libanon.

Het reisgezelschap bestond dit jaar uit 20 deelnemers en twee begeleiders van CIJO. Onder de deelnemers bevonden zich onder meer bestuursleden van politieke jongerenorganisaties, jonge politici en studenten Midden-Oostenstudies.

In vijfeneenhalve dag maakten de deelnemers aan de Fact Finding Mission uitgebreid kennis met Israël en de Palestijnse gebieden. De reis begon vrijdag in Jeruzalem, waar de groep een uitgebreide religieuze en politieke tour maakte door de Oude Stad. De volgende dag hadden de deelnemers vrije tijd, gevolgd door een ontmoeting met een Nederlandse correspondent. Op zondag begonnen we de dag bij de Knesset, het Israëlische parlement, gevolgd door ontmoetingen met Israëlische diplomaten.

Vervolgens stapten we in de bus naar de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Hier kregen we, bij het Palestinian Center for Policy and Survey Research, een briefing over trends in de Palestijnse maatschappij. Het volgende programmaonderdeel was een ontmoeting met een politicus van terreurgroep Hamas. De drukke zondag werd afgesloten met een bezoek aan de Joodse nederzetting Kfar Tapuach op de Westelijke Jordaanoever.

Maandag vertrokken we vanuit Tiberias en maakte de groep per bus een lange tour door Noord-Israël, om meer te leren over de regionale verhoudingen en de situatie aan de grens met Syrië en Libanon. De dag werd afgesloten in Tel Aviv, waar het nieuwe jaar werd ingeluid. De volgende ochtend stond een bezoek aan kibboets Alumim, naast de grens met Gaza, op het programma. Deze religieuze kibboets heeft aan de lopende band last van Palestijnse raketaanvallen.

Ook bezochten we de Erez-grensovergang, waar werd gesproken met Palestijnen uit de Gazastrook. Op de laatste dag spraken we in Tel Aviv met de Israëlische oud-politicus Yossi Beilin over vredesopties, waarna de deelnemers vol hoop en inspiratie huiswaarts keerden.

CIJO bedankt de Stichting Maror-gelden en andere sponsors voor hun bijdrage aan de Fact Finding Mission. Deze belangrijke Fact Finding Mission zou niet mogelijk zijn zonder de steun van onze sponsoren en leden.

Ben jij student met interesse voor Israël en het Midden-Oosten en heb je altijd al met eigen ogen willen zien en ervaren hoe het daar werkelijk is? Ook in 2019 organiseert CIJO weer een Fact Finding Mission. Op de hoogte blijven? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.