CIJO

Doden bij ontknoping ‘Mars van Terugkeer’ in Gaza

zoom
March of Return
Geen reacties

Doden bij ontknoping ‘Mars van Terugkeer’ in Gaza

Bij rellen op de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn maandag 58 doden en 2.700 gewonden gevallen, toen duizenden gewapende Palestijnen het grenshek bestormden. Dat meldt het Gazaanse ministerie van Gezondheid van terreurgroep Hamas. Veel Gazanen raakten gewond toen het Israëlische leger met traangas de demonstranten uit elkaar wilde drijven.

De laatste keer dat er zoveel doden vielen aan Palestijnse zijde was in de Gaza-oorlog van 2014, schrijft The Jerusalem Post.

De gebeurtenissen maandag vormden de ontknoping van de zogeheten ‘Mars van Terugkeer‘: Gazanen protesteerden de afgelopen zes weken bij het grenshek voor hun beweerdelijke ‘recht van terugkeer‘. Dit recht is omstreden, omdat de Palestijnen zich willen vestigen in wat nu Israël is.

De afgelopen weken zorgden de Mars van Terugkeer-protesten al meerdere keren voor gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger en grote groepen Palestijnen. Zo werden er onder andere molotovcocktails gegooid, duizenden autobanden verbrand, pogingen tot infiltratie gedaan en werd belangrijke infrastructuur zoals een humanitaire hulptoegang vernield.

De demonstraties op maandag, die samenvielen met Israëls zeventigste verjaardag en de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, waren echter de heftigste tot nu toe. Circa 40.000 Palestijnen bestormden het grenshek met Israël, dat op slechts anderhalve kilometer van Israëlische dorpen ligt. Eerder die dag had Israël daarom via flyers gewaarschuwd om uit de buurt van de grens te blijven.

Benjamin Netanyahu liet in een statement op Twitter weten dat Israël handelde uit zelfverdediging en zich moest verdedigen tegen Hamas, een organisatie die uit is op de vernietiging van de Joodse staat. “Wij zullen onze soevereiniteit en onze burgers blijven beschermen”, aldus de premier. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, lieten weten achter Israël te staan en veroordeelden Hamas.

Andere landen veroordeelden juist het Israëlische optreden op de grens met Gaza. Turkije en Zuid-Afrika riepen zelfs hun ambassadeurs terug uit Tel Aviv. Dinsdag komt de VN-Veiligheidsraad op verzoek van Koeweit in een spoedzitting bijeen om de situatie in Gaza te bespreken. Naar verluidt had de Veiligheidsraad een gezamenlijke verklaring over het Israëlische optreden willen uitbrengen, waarin werd gevraagd om een onafhankelijk onderzoek. Dit werd echter tegengehouden door de Verenigde Staten.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) maande Israël en de Palestijnen in Gaza tot kalmte. “Ik roep beide kanten op tot zelfbeheersing, want het is dramatisch hoe mensen daar steeds weer de dood vinden.”

Dit artikel verscheen eerder vandaag op de website van CIDI.

Geef een reactie