CIJO

De Abraham Akkoorden

zoom
Geen reacties

De Abraham Akkoorden

Het kwam heel onverwachts. Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben onder supervisie van de Verenigde Staten een bilateraal verdrag gesloten. Dit is zeer uitzonderlijk omdat Israël in het Midden-Oosten alleen met Jordanië en Egypte (matige) diplomatieke banden onderhoudt. De deal heet De Abraham akkoorden, naar de gemeenschappelijke aartsvader Abraham van de drie grote monotheïstische geloven. De deal wordt nu al vergeleken met de Oslo-akkoorden.

Achter de schermen waren er al langer gesprekken bezig tussen Israël en de VAE, onder meer over het reizen door zakenmensen en economische relaties. Deze banden zijn in principe aangehaald door een gemeenschappelijke vijand: Iran. Zowel de VAE, als Israël hebben een zeer slechte relatie met Iran en ze zochten elkaar op om hun positie te versterken. De aanwezigheid van de Verenigde Staten is dan ook geen toeval. Trump zoekt ook een mogelijkheid om Iran te raken, en vind die mogelijkheid in het verdrag. Een medewerker van het Witte Huis zei het volgende:

“Israel for the foreseeable future will be focused on building this relationship and pursuing all the advantages that can come from having this new relationship with this country, and we also breaks the ice for doing more normalizations and peace agreements with other regional players as well,”

Het verdrag maakt het mogelijk voor Israël en de Arabische emiraten om openlijk diplomatieke banden te behouden. Hierbij komt kijken dat er in de komende weken afspraken worden gemaakt over ambassades, handelsrelaties, economische relaties, immigratie, telecommunicatie, rechtstreekse vluchten, en nog veel meer. Hiervoor was het niet eens mogelijk om te bellen naar de VAE vanuit Israël en andersom, en Israëlische burgers werden de toegang geweigerd.

Het meest opvallende aan de deal was wel het feit dat Israël voorlopig de annexatieplannen voor de Westelijke Jordaanoever opzij zet. De annexatie van de Oever gaat dus vooralsnog niet door. Dit is waarschijnlijk besloten om de VAE zover te krijgen akkoord te gaan met de deal naast het feit dat het goed is voor de PR. De annexatie liep überhaupt al redelijk stuk door bureaucratische misstappen, internationale tegendruk en binnenlandse protesten. Het verdrag was een mogelijke “out” voor de Israëlische overheid.

Het verdrag wordt over het algemeen zeer positief ontvangen. Binnen de Arabische wereld wordt dit gezien als een onverwachte maar aangename wending. Vooral de Egyptische president Sisi reageerde positief. Ook buiten het Midden-Oosten wordt er aangenaam gereageerd op het verdrag. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse-Zaken was aangenaam verrast.

De Palestijnen hebben echter zich fel tegen deze deal verzet in de afgelopen 24 uur. Ze zien het verdrag namelijk als een mes in de rug van het Palestijnse volk. Ze voelen zich verraden door de VAE en de Arabische wereld in het algemeen.

Deze gevoelens van de Palestijnen zijn natuurlijk niet nieuw. Palestijnse President Abbas was onaangenaam verrast en noemde de deal: een belediging naar Jeruzalem, De Al Aqsa moskee en het Palestijnse volk. Een andere Palestijnse official zei het volgende over de deal:

“May you never experience the agony of having your country stolen; may you never feel the pain of living in captivity under occupation; may you never witness the demolition of your home or murder of your loved ones. May you never be sold out by your ‘friends.’”

Waarom juist nu en juist door deze personen de deal wordt gesloten heeft alles te maken met politiek en verkiezingen.

Benjamin Netanyahu, de premier van Israel, zit in het nauw. Elke dag wordt er flink gedemonstreerd tegen hemzelf en zijn regering en de situatie ziet er slecht uit voor de premier. In een poging om de aandacht af te wenden van de misstappen met het coronavirus en de corruptie door de overheid is er nu deze deal. Hij hoopt dat mensen weer in de premier gaan zien wat ze voorheen ook deden, een sterke leider voor Israël. Met het “uitstellen” van de annexatie hoopt Netanyahu ook wat woede af te wenden uit gematigde en linkse hoek maar slaagt ook hier vooralsnog niet in. Hij slaagt er wel in om de Israëlische kolonisten op zijn dak te krijgen, die zijn woest dat Netanyahu de annexatie zomaar uitstelt.

De politieke aard van de deal is samen te vatten het volgende statement van een Likud Partijcommissaris: “The Israeli and international left always said that it is impossible to bring peace with Arab nations without peace with the Palestinian people. That there is no other way except from withdrawing from the ’67 borders, clearing out the settlements, dividing Jerusalem and establishing a Palestinian state. This is the first time in History that Prime Minister Netanyahu broke the paradigm of ‘land for peace’ and brought ‘peace in exchange for peace.'”

De deal komt ook in een tijd van mogelijke verkiezingen. De staatsbegroting is nog steeds niet goedgekeurd en aangezien het jaar richting het einde gaat wordt er gespeculeerd over nieuwe verkiezingen mocht de begroting worden afgewezen. Hoe dan ook neemt binnenkort co-premier Benny Gantz het stokje over en heeft Netanyahu een stuk minder politieke slagkracht, de deal is dus even politiek als economisch.

Ook president Trump van de VS probeert met deze deal een politieke slag te slaan. Hij lost hiermee namelijk een van zijn beloftes (deels) in. Vrede en rust in het Midden-Oosten zal deze deal niet brengen maar het is natuurlijk wel politiek zeer goed te gebruiken. Daarnaast kan het een reactie zijn op de aanstelling van Kamala Harris door presidentskandidaat Biden. Trump tracht hiermee wat kiezers weg te halen bij Biden door de annexatie op te schuiven. Ook dit is mooi samen te vatten in een statement door een medewerker van Trump:

“The Trump administration asked that we temporarily postpone declaring [sovereignty over parts of the West Bank] in order to achieve the beginning of this historic peace agreement with the Emirates.”

In het kort is deze deal dus onverwachts maar zeer welkom.

Bronnen:

https://www.haaretz.com/israel-news/with-trump-s-help-israel-and-the-uae-reach-historic-deal- to-normalize-relations-1.9070687

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-plo-official-lashes-out-at-uae-for-selling-out- palestinians-in-israel-agreement-1.9071095

https://www.jpost.com/breaking-news/israel-and-uae-reach-historic-peace-deal-638524

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/the-israel-uae-agreement-winners-and-losers-edition- 638632

https://www.jpost.com/middle-east/abu-dhabis-crown-prince-says-uae-israel-deal-will-halt- annexation-638546

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-netanyahu-gave-up-on-annexation-let-s-see-if- his-voters-give-him-up-1.9071696

Geef een reactie