CIJO

Corona-update Israël 3 juli 2020

zoom
Geen reacties

Corona-update Israël 3 juli 2020

Honderden nieuwe gevallen, digitale tracking, en een volledige lockdown op de Westelijke Jordaanoever, Israël zit diep in de tweede golf van het Coronavirus.

In de eerste instantie is deze uitbraak te vergelijken met de eerste golf: aantal besmettingen nemen toe, de overheid kondigt een lockdown aan, het virus neemt af. Echter, dit keer is het anders. Allereerst is de uitbraak niet vooral bij religieuze gemeenschappen te vinden, dit keer hebben de grote steden het zwaar te verduren. Vooral in Tel Aviv is er een uitbraak gaande nadat de horeca te snel was geopend en de 1,5 meter-regel slecht werd nageleefd. 

Daarnaast is er nu sprake van ingrijpen met zogenaamde “restricted zones”, kleine lockdown gebiedjes. Hier werd al gebruik van gemaakt bij de eerste uitbraak, maar in de tweede uitbraak kiest de Israëlische regering hiervoor om een grote algehele lockdown uit de weg te gaan.

Om het virus verder tegen te gaan verlengt de knesset gister de noodwet die de Shin Bet (binnenlandse veiligheidsdienst) de mogelijkheid geeft om mensen na te gaan en te tracken via hun online en mobiele data. Deze wet moet het voor het ministerie van volksgezondheid gemakkelijker maken om nieuwe gevallen van het coronavirus op te sporen en te isoleren. Deze tactiek leek de vorige keer zeker te helpen, al spreekt de oppositie in de Knesset hun zorgen uit over de wet omdat deze inbreuk zou maken op de privacy van de bevolking.

In het kader van goed nieuws

Israël is nu, net zoals Nederland en andere landen in de wereld, begonnen met het testen van antistoffen in het bloed van bekende Covid-19 patiënten. Het programma zal enkele weken duren en in totaal 75000 tests uitvoeren. Met de tests hoopt de Israëlische regering een beter beeld te krijgen van hoe de uitbraak is verlopen, waar deze de meeste impact heeft gehad, en of er antistoffen zijn aangemaakt bij de bevolking. Daarnaast zal het onderzoek enorm helpen met het ontwikkelen van een vaccin waar Israël nog steeds druk mee bezig is.

Ondanks de goede voornemens trekken labmedewerkers nu al aan de bel omdat ze bang zijn dat ze het verhoogde aantal routine tests die het programma met zich mee zal brengen niet aan zullen kunnen. Esther Admon, voorzitter van de labmedewerkers, zegt hier het volgende over:

The Health Ministry has chosen to ignore ongoing regular work in the system. The labs are close to the point where they won’t be able to receive and process additional routine tests

 

 

geschreven door: Yair Karman

Geef een reactie