CIJO

CIJO roept Haagse gemeenteraad op afstand te nemen van PvdE

zoom
Arnoud van Doorn
Geen reacties

CIJO roept Haagse gemeenteraad op afstand te nemen van PvdE

Amper een jaar geleden protesteerde CIJO, onder het motto ‘geen haat in de raad’, voor het Haagse stadhuis tegen uitspraken van Abdoe Khoulani (Partij van de Eenheid). Het raadslid had een groep onschuldige Israëlische scholieren uitgemaakt voor “zionistische terroristen in wording”, enkel en alleen omdat zij uit de Joodse staat kwamen.

Tijdens deze demonstratie verzekerde de Partij van de Eenheid ons dat ze absoluut geen antisemitisch gedachtegoed zouden koesteren. Sterker nog: het aanpakken van antisemitisme in Den Haag zou juist een van de speerpunten van de PvdE zijn.

Toch ging Arnoud Van Doorn (sinds vorige maand de opvolger van Khoulani) gisteren – nota bene op Jom HaSjoa! – opnieuw de fout in. Op Twitter maakte hij een ‘grap’ over de Joodse vriend van zijn buurman, die een Land Rover had gekocht. Erg grappig, volgens Van Doorn, die daarmee impliceerde dat alle Joden landrovers zijn.

Van Doorn kwam bovendien eerder in het nieuws vanwege zijn slechte gevoel voor humor. In 2015 ‘grapte’ hij (destijds als tijdelijke vervanger van Khoulani) dat een Joodse zakenman, die 120 Jezidi-meisjes had weten vrij te kopen uit de handen van IS, deze “weer met winst door zou willen verkopen”.

Van Doorn liet gisteren definitief zien dat hij het ambt van volksvertegenwoordiger onwaardig is, en toont hiermee wederom aan dat de lijn tussen kritiek op de Staat Israël en antisemitisme helaas vaak flinterdun is.

CIJO roept alle partijen in de gemeenteraad van Den Haag op krachtig afstand te nemen van deze als grap verpakte antisemitische opmerking, die het hele Joodse volk verantwoordelijk houdt voor de vermeende ‘landroof’ van de Staat Israël. Als er iets is dat Jom HaSjoa ons leert, is het dat we niet stil mogen blijven nu antisemitisme helaas steeds vaker voorkomt op social media en in de politiek.

Geef een reactie