CIJO

CIJO en CJO doen aangifte tegen antisemitisme op anti-Israël platform The Rights Forum

zoom
Dries van Agt in 2008 (foto: Jan Arkesteijn)
Geen reacties

CIJO en CJO doen aangifte tegen antisemitisme op anti-Israël platform The Rights Forum

Joodse organisaties hebben donderdag aangifte gedaan tegen aanhangers van de door oud-premier Dries van Agt opgerichte anti-Israël organisatie The Rights Forum (TRF). Volgens CIDI jongerenorganisatie CIJO en het Centraal Joods Overleg worden op de Facebookpagina van The Rights Forum antisemitische reacties structureel toegestaan.

Tegen de meest schrijnende gevallen hebben ze vandaag aangifte gedaan, kondigden de organisaties zojuist aan in Dit is de Dag (NPO Radio 1). “Wie zich verdiept in TRF en andere clubs die boycot, desinvesteren en sancties (BDS) nastreven moet wel concluderen dat hier maar weinigen oog hebben voor het onderscheid tussen kritiek op Israël en antisemitisme”, lichten ze toe in een opiniestuk.

Nadat het Centraal Joods Overleg de antisemitische uitingen eerder had aangekaart bij The Rights Forum, werden de uitingen nog steeds niet verwijderd. In een artikel vol dubieuze argumenten en feitelijke onjuistheden werden de bevindingen zelfs gebagatelliseerd.

Naast de aangifte roepen CIJO en het CJO de Tweede Kamer op actie te ondernemen. Door de definitie van antisemitisme van het Europees Parlement (de IHRA-definitie) ook in Nederland juridische status te geven, zal het eenvoudiger worden om harde maar legitieme kritiek op de staat Israël te onderscheiden van antisemitisme. Een petitie die hiertoe opriep werd eerder ruim vijfduizend keer ondertekend.

Tevens pleiten de organisaties ervoor dat fora aansprakelijk kunnen worden gesteld wanneer ze antisemitisme, racisme of discriminatie faciliteren. Voor haatzaaien mag nooit plaats zijn!

De volledige aangifte tegen antisemitische reacties bij The Rights Forum is hier te downloaden. In een opiniestuk lichten CIJO en het CJO de aangifte toe: ‘Wel degelijk sprake van wijdverspreid antisemitisme binnen BDS-beweging‘.

Geef een reactie