CIJO

Antisemitisme bij carnaval

zoom
Geen reacties

Antisemitisme bij carnaval

 

 

Marcherende nazi soldaten, mannen, vrouwen en kinderen verkleed als slachtoffers uit de Holocaust, en carnaval. 24 februari besloot Asociación Cultural El Chaparral wonderlijk genoeg deze elementen te combineren in Campo de Criptana.

Carnavals hebben in Spanje vaak een thema. Asociación Cultural El Chaparral besloot te kiezen voor de Holocaust als thema. Het idee was om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers van de Holocuast en om de Holocaust sterk te veroordelen. De Holocaust is sowieso al een gewaagd thema voor carnaval en lijkt moeilijk te rijmen met het feestelijke, humoristische en laagdrempelige karakter van carnaval. Bovendien wordt tijdens carnaval vaak de spot met iets gedreven, en dat kan al helemaal niet de bedoeling zijn met dit thema.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het vermeende doel van Asociación Cultural El Chaparral, herdenking van en respect voor de slachtoffers van de Holocaust, niet is gelukt. Het is wel verbazingwekkend dat de gemeenteraad goedkeuring heeft verleend aan een dergelijk thema. Een plechtige herdenking gaat niet samen met het inherent satirische karakter van carnaval en het is onbegrijpelijk dat de gemeente dacht dat een combinatie mogelijk was.

De parade bevatte walgelijke elementen. Naast SS’ers met machinegeweren en mannen, vrouwen en kinderen met davidsterren en gestreepte pyjama’s, was er een kar met schoorstenen uit Auschwitz, een Duitse tank, een vrouw met hakenkruizen, liepen er Joodse slachtoffers met schotwonden in hun hart en gestold bloed, en kwamen tot slot de poorten van Auschwitz langs met de beruchte tekst ‘Arbeit macht Frei’. Nog schokkender dan alle uitingen van antisemitisme, is het gebrek aan veroordeling ervan door het publiek. De mensen eromheen reageerden alsof ze niet wisten wat er gebeurde en alsof het normaal was wat er gebeurde. Niemand scheen moeite te hebben met een dergelijke parade.

Wisten de aanwezigen, waaronder kinderen, van de Holocaust? Zo nee, dan was een feestelijk carnaval niet de juiste manier om hen hiermee kennis te laten maken. Zo ja, waarom veroordeelde dan niemand de parade? Door elementen uit de grootste humanitaire ramp uit de geschiedenis te gebruiken voor een dergelijk feest, zonder ook maar een moment van respect, herdenking of veroordeling, is de Holocaust gebagatelliseerd, genormaliseerd en geridiculiseerd. Er is de spot gedreven met zes miljoen vermoorde Joodse mensen en dit is antisemitisch ongeacht de intenties. 75 jaar later is er nog steeds niet overal respect voor, veroordeling van en begrip voor de Holocaust en haar slachtoffers.

Geef een reactie