CIJO

Acht argumenten tegen BDS

zoom
Boycott, divest, sanction
Geen reacties

Acht argumenten tegen BDS

De BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions) lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen, óók in Nederland. Door economische sancties tegen Israël af te dwingen, wil deze groep naar eigen zeggen vrede bewerkstelligen. Het tegendeel is echter waar.

1. BDS richt zich niet alleen tegen de ‘bezetting’, het wil de verdwijning van Israël.

BDS eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen met hun nakomelingen (4,5 miljoen) naar Israël met volledige burgerrechten. Het resultaat, het doel van BDS, is het verdwijnen van Israël.

2. BDS is destructief en zaait verdeeldheid.

BDS brengt vrede geen stap dichterbij en vermindert de bereidheid tot compromis bij beide partijen. De activiteiten van BDS’ers in Nederland zaaien verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen. Een academische boycot schaadt de academische vrijheid, het onderwijs en de ontwikkeling van studenten, ook Nederlandse. Zij demoniseren Israël en doen helemaal niets voor Palestijnen.

3. BDS ondermijnt de kans op vrede.

BDS stelt alleen Israël verantwoordelijk als onderhandelingen mislukken. Het wekt de valse hoop dat een Palestijnse staat afgedwongen kan worden door derden, zonder dat Palestijnen hoeven te onderhandelen of compromissen sluiten. Maar zonder concessies van beide kanten komt er geen duurzame vrede.

4. BDS straft alle Israëli’s collectief, ook degenen die bereid zijn tot vergaande concessies

Straffen van Israëli’s buiten de Groene Lijn leidt onvermijdelijk tot het straffen en isoleren van de Israëli’s erbinnen: de economie en maatschappij zijn te verweven. BDS wil heel Israël en alle Israëli’s waar ook boycotten. Collectief straffen is discriminerend.

5. Israël gaat door BDS zijn fundamentele belangen – veiligheid, grenzen, Jeruzalem, nederzettingen, ‘recht op terugkeer’ – niet overboord zetten.

De Arabische Liga boycot Israël al vanaf 1945 zonder dat dit de Israëlische economie fundamenteel heeft geschaad of heeft geleid tot significante veranderingen in het Israëlische beleid.

6. BDS schaadt Palestijnen en helpt hen niet een leven, een staat en een democratie op te bouwen.

Als Israëlische bedrijven vertrekken uit de Westoever worden hun tienduizenden Palestijnse werknemers werkloos. De kansen van gewone Palestijnen op een levensvatbare economie, staat, vrede en democratie worden er slechter door en niet beter.

7. De BDS-leus Israël Apartheidsstaat is een leugen, bedacht om Israël te demoniseren en het bestaansrecht ervan te ondermijnen

Israël is de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten waar Arabische en andere minderheden dezelfde rechten hebben als de Joodse meerderheid. Palestijnen in buurlanden hebben minder rechten.

8. BDS tegen Israël is hypocriet

BDS kijkt weg bij Palestijnse terreurdaden tegen Israëlische burgers en steunt repressieve islamistische organisaties als Hamas, dat homo’s vermoordt, Palestijnse gevangenen martelt en executeert, en vrouwen onderdrukt. BDS is niet pro-Palestijns, maar anti-Israëlisch. Het bepleit ook geen boycot tegen – laat staan opheffing van – landen die hun burgers werkelijk onderdrukken, zoals China doet met zijn Tibetaanse minderheid.

Geef een reactie