CIJO

7 Documentaire tips van CIJO

zoom
Geen reacties

7 Documentaire tips van CIJO

De afgelopen dagen hebben wij via onze sociale media documentaire tips gegeven. Hieronder staan alle documentaires die voorbij zijn gekomen. Veel kijkplezier!

Lauren! – Tel Aviv (Seizoen 5 Afl. 5)

Je zou niet verwachten dat the Gay Capital of the world uitgerekend in het Midden Oosten ligt, een gebied waar doorgaans niet positief gereageerd wordt op homoseksualiteit. Toch is Tel Aviv een walhalla voor de LGBT community er is zelfs een heuse dragqueen school. Natuurlijk gaat Lauren daar naar toe en op onderzoek uit wat deze stad nou zo bruisend en aantrekkelijk maakt voor de gay-scene. Hoe zou het trouwens zijn om zelf in drag de straat op te gaan?

https://www.npostart.nl/lauren/18-01-2016/AT_2050911

 

De Kanarie in de Kolenmijn

Door de vele intimidaties en incidenten voelen Joden zich steeds minder veilig in Europa. Velen van hen willen migreren. Hanneke Groenteman reist naar grote Europese steden in Nederland, Engeland en Frankrijk om dit te onderzoeken.

https://www.npostart.nl/de-kanarie-in-de-kolenmijn/VPWON_1266985

 

Staat van paraatheid volgens Israël

Waarom kijkt de Belgische minister van veiligheid, Jan Jambon, in Tel Aviv naar city tanks? Recente zelfmoordaanslagen in Parijs, Brussel, Nice en Berlijn hebben de aandacht voor burgerveiligheid in Europa sterk vergroot. Steeds vaker verwijzen politici, veiligheidsexperts en media naar Israël als het voorbeeld van goed georganiseerde burgerveiligheid. Sommigen spreken zelfs over de ‘Israëlisering van Europa’. Maar wat is dat Israëlische veiligheidsmodel precies? Is het toepasbaar op Europa en welk wereldbeeld importeert ons continent daarmee?

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/staat-van-paraatheid.html

 

Mijn Jodenbuurt

Filemon gaat in zijn eigen buurt, de Amsterdamse Rivierenbuurt, op onderzoek uit. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel Joodse mensen wonen.

https://www.npostart.nl/mijn-jodenbuurt/POMS_S_BNN_3833518

 

Jeroen bij de chassidische joden van Antwerpen

In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 joden, onder wie 5.000 chassidim, doorgaans in het zwart gekleed en met keppeltje en pijpenkrullen. Ze houden zich aan de kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt wat ze wel en niet mogen eten. Meus krijgt de uitzonderlijke kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders, meer te weten te komen over hun bijzondere eetgewoontes en wat het voor hen betekent om jood te zijn.

https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1316173~jeroen-bij-de-chassidische-joden-van-antwerpen-goed-volk~.html

 

Danny in Arabistan – Gaza: Arm & Rijk (Seizoen 6 Afl. 4)

Danny Ghosen ontdekt dat veel mensen, nog meer dan eerst, totaal geen toekomst meer zien. Vooral jongeren. Hij ontdekt ook hoe inventief sommigen zijn. Om er weg te gaan of om er toch, bijvoorbeeld door internet, geld te verdienen. En dan is er een rijke elite, met mooie huizen, auto’s en paardrijwedstrijden. Zij verdienen nog steeds goed geld, terwijl anderen een eind aan hun leven willen maken uit pure wanhoop. Zij kunnen niet meer op tegen de ijzeren greep van de regering, Hamas.

https://www.npostart.nl/danny-in-arabistan/31-01-2019/VPWON_1295307

 

Vaarwel Nederland: Israël (Seizoen 1 Afl. 1)

Veel joodse overlevenden van de Holocaust kunnen na de bevrijding moeilijk het gewone leven weer oppakken. Familieleden zijn vermoord, huizen geplunderd en daarom voelen ze zich niet langer thuis in Nederland. Om het verdriet en de leegte van de oorlog achter zich te laten, verlangen ze naar een eigen land, dat ze hopen te vinden in Palestina, het latere Israël. Deze Nederlanders vertellen met welk motief zij zijn vertrokken. Hoe was het om te pionieren in een nieuw land? En hoe kijken ze, 70 jaar later, terug op hun emigratie naar het beloofde land?

https://www.npostart.nl/vaarwel-nederland/POW_03741963

Geef een reactie