CIJO

Uitzonderlijk: Israël geeft toe airstrikes op Syrië te hebben uitgevoerd

zoom
Geen reacties

Uitzonderlijk: Israël geeft toe airstrikes op Syrië te hebben uitgevoerd

De Israëlische minister van defensie Avigdor Lieberman deed woensdagmiddag een uitzonderlijke bekentenis. In een overleg met EU-afgevaardigden gaf hij toe dat Israël aanvallen op Syrië heeft uitgevoerd om wapen-transacties voor Hezbollah te voorkomen.

De timing van Liebermans uitspraak is opvallend: woensdagmorgen stelde het Syrische staatspersbureau dat Israël een aanval zou hebben uitgevoerd op een militair vliegveld nabij Damascus.

De aanval vond plaats in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 december. Volgens staatspersbureau SANA ontstond er een grote brand door de aanval, maar vielen er geen doden of gewonden. Een militaire bron die in het bericht werd geciteerd, beschuldigde Israël van de aanval – een niet onwaarschijnlijke beschuldiging gezien de eerdere Israëlische acties in Syrië.

Hoewel Lieberman niet aan specifieke aanvallen refereerde in zijn uitspraak, lijkt het er sterk op dat hij laat doorschemeren dat Israël inderdaad achter de aanval van afgelopen nacht zit. Dat is uitzonderlijk. Niet omdat het zo verbazingwekkend is dat Israël zo’n aanval uitvoert (dat is immers al vaker gebeurd), maar omdat het Israëlisch beleid is om geen uitspraken te doen over dit soort operaties.

Bovendien is Israël de afgelopen week opvallend actief in Syrië: vorige week woensdag nam de Israeli Air Force (IAF) een konvooi van Hezbollah onder vuur, evenals een wapendepot van het Syrische leger. De aanval van dinsdagnacht is dus al de tweede keer in een week dat Israël een luchtaanval uitvoert.

Een mogelijke reden voor de recente Israëlische aanvallen is de versterkte positie van de Syrische dictator Assad. Nu hij aan de winnende hand lijkt in de Syrische burgeroorlog, zou hij zich meer richten op de samenwerking met Hezbollah – inclusief wapenleveranties aan de Libanese terreurbeweging.

Nu Rusland in Syrië actief is, maakt het Syrische leger ook gebruik van de geavanceerde Russische radarsystemen. Een Israëlische aanval is dus niet zonder risico’s, ook vanwege de kans op een confrontatie met Russische vliegtuigen – iets wat Israël koste met het kost wil vermijden. Dat Israël nu tóch meerdere aanvallen heeft uitgevoerd in een week tijd, duidt er dus op dat Hezbollah een serieuze grens heeft overschreden. Eerder noemden Israëlische officials het leveren van wapens aan Hezbollah een “rode lijn” die hoe dan ook zou worden beantwoord door de Israëlische krijgsmacht. Naar het schijnt is dat de afgelopen week dan ook gebeurd.

Geef een reactie