CIJO

Tienduizenden Israeli’s geëvacueerd wegens bosbranden, minister vermoedt brandstichting

Geen reacties

Tienduizenden Israeli’s geëvacueerd wegens bosbranden, minister vermoedt brandstichting

Meerdere landen helpen Israël met het blussen van bosbranden die door heel het land woeden. Volgens veiligheidsminister Gilad Erdan is bijna de helft van de branden het gevolg van brandstichting.

De bosbranden die door heel Israël woeden, lijken zich steeds verder uit te breiden. De Israëlische regering houdt ernstig rekening met brandstichting als mogelijke oorzaak van het uitbreidende vuur. De minister van nationale veiligheid, Gilad Erdan, zei in een interview met Army Radio dat volgens professioneel onderzoek bijna de helft van de branden opzettelijk is aangestoken. De zeer droge weersomstandigheden zorgen er voor dat het vuur zich snel verspreidt. Ook premier Netanyahu rept over “natuurlijke én onnatuurlijke oorzaken”. Hij sprak donderdag met de Russische president Poetin, die beloofd heeft om twee enorme blusvliegtuigen naar Israël te sturen om de brand onder controle te brengen.

Naast Rusland sturen ook Griekenland, Cyprus, Italië en Kroatië en Turkije hulpteams naar Israël om het vuur te bestrijden. Vanwege de razende branden zijn al tienduizenden Israëlische burgers geëvacueerd uit hun huizen. Met name in Haifa moesten veel mensen hun woning gedwongen verlaten, en de snelweg tussen Tel Aviv en Jeruzalem (Route 443) was donderdag tijdelijk afgesloten. Donderdagmiddag werd het vliegveld van Haifa afgesloten, alleen voor noodgevallen mag de luchthaven nog worden gebruikt.

De Israëlische hulpdiensten zijn ditmaal veel beter voorbereid en uitgerust dan in 2010, toen een bosbrand in het Carmel-bos bij Haifa meer dan 40 dodelijke slachtoffers eiste. Die brand geldt als de ergste natuurramp in het bestaan van de Joodse staat. Het was ook de eerste keer dat Israël een beroep moest doen op internationale hulp – doorgaans is het juist Israël dat dokters en hulpdiensten naar het buitenland stuurt om te helpen na natuurrampen.

Sinds 2010 heeft Israël meerdere blusvliegtuigen aangeschaft die nu worden gebruikt om de branden te lijf te gaan. Die vliegtuigen hebben echter niet de capaciteit van de grote Beriev B-200-vliegtuigen die Rusland nu naar Israël stuurt. Bovendien kunnen de Israëlische blusvliegtuigen niet ‘s nachts opereren.

Tientallen mensen zijn behandeld voor de gevolgen van het inademen van rook, maar tot dusver zijn er geen doden of ernstige gewonden gevallen. Op de volgende kaart is real-time te volgen waar op dit moment nog brand woedt:

Geef een reactie