CIJO

Israëlische NGO klaagt over Hamas bij Internationaal Strafhof

zoom
Geen reacties

Israëlische NGO klaagt over Hamas bij Internationaal Strafhof

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Shurat Hadin wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag drie Hamas-kopstukken aanklaagt voor oorlogsmisdaden tijdens de ‘March of Return’ in de Gazastrook.

Dat schrijft het Jewish News Syndicate woensdag. Tijdens de gewelddadige rellen op de grens met Israël kwam vorige week een 15-jarige jongen om het leven, omdat Hamas jonge kinderen gebruikt als menselijk schild.

De aanklacht richt zich op drie leiders binnen de terreurgroep en is gebaseerd op artikel 8 van het Statuut van Rome. Volgens dit artikel is het rekruteren van kinderen jonger dan 15 jaar een oorlogsmisdaad. Omdat de Hamas-kopstukken een Jordaans passport hebben, heeft het Strafhof volgens Shurat Hadin jurisdictie.

“De dood van de 15-jarige jongen op de grens met Gaza was een direct gevolg van de oorlogsmisdaden die Hamas pleegt tegen haar eigen bevolking”, aldus directeur Nitzana Darshan-Leitner. “Hamas stuurt deze kinderen naar het slagveld, zij zijn degenen die daarover verantwoording moeten afleggen voor het Internationaal Strafhof.”

Ook het Europees Parlement veroordeelde vorige week, in een historische resolutie, het gebruik van menselijke schilden door Hamas.

Geef een reactie